Caracterizare D-l Goe

Caracterizarea directa- se face de catre narator,de catre personaje sau autocaracterizare.Caracterizarea indirecta-reiese din faptele,vorbele[limbajul],comportamentul personajului.
Goe este personajul principal din schita "D-l Goe" de Ion Luca Caragiale in care se caracterizeaza proasta educatie pe care o primesc unii copii in familie.
Personajul este prezentat atat prin caracterizarea directa cat si prin caracterizarea indirecta reiesita prin faptele,vorbele si comportamentul personajului.
Goe este un copil de scola,imbracat intr-un elegant costum de marinar dintr-o colectie renumita "Le Formidable";fapt ce dovedeste ca acesta face parte dintr-o familie instarita si cu pretentii;aceasta caracterizare este indirecta.
Lenes ramane repetent,iar familia in loc sa-l pedepseasca ii ofera cadou o calatorie la Bucuresti intr-o zi de sarbatoare nationala.
Poruncitor,obisnuit sa i se dea totul,crezand ca i se cuvine totul,porunceste cu un glas de comanda sa vina trenul,convins ca pana si C.F.R.-ul sta la dispozitia sa.
Rasfatat si obraznic intervine in discutia damelor despre pronuntarea cuvantului "marinar";le jigneste facandu-le "proaste.
In tot acest timp damele il scuipa sa nu-l deoache,considerandu-l "procopsit" si "toba de carte".
"-Apoi de!n-a invatat toata lumea carte ca si d-ta!zice mam'mare si iar il saruta pe nepotel si iar ii potriveste palaria.
Obraznic,lipsit de respect si educatie priveste sfatul binevoitor al pasagerului cu necuviinta,vorbindu-i urat,smucindu-se la el.
"-Ce treaba ai tu uratule?zice mititelul,smucindu-se.
Neascultator si neastamparat isi pierde palaria si biletul de calatorie,apoi devine violent si iar crede ca C.F.R-ul este la dispozitia sa :tipa,urla,bate din picioare.
Neascultarea sa le determina pe dame sa plateasca inca un bilet si pe deasupra si o amenda;aceasta caracterizare este indirecta.
Lovindu-se cu nasul de clanta usii,tipa si urla,iar damele in loc sa-l apostrofeze;il considera [simtitor];el speculeaza sentimentele si slabiciunile familiei,profita,pana i se da ceea ce vrea,iar familia il consoleaza cu o ciocolata,cu un bereta noua,cu pupaturi;acasta caracterizare este indirecta.
In timp ce cucoanele se minuneaza de destpetaciunea lui,Goe continua cu nazbatiile;se blocheaza in toaleta speriindu-le pe dame.
Nu este educat in spiritul cinste si-al adevarului:atunci cand trage semnalul de alarma,bunica lui il ia in brate si se prefac ca dorm,dovedind lasitate si fuga de raspundere.concluzia comportamentului lui Goenu este sanctionat de nimeni din familie,greselile,lui fiind repede citate,uitat si chiar rasplatite.
El creste ca o buruiana netaiata.cuvantul"D-L"din titlu exprima ironia naratorului fata de ceea ce cred damele ca este goe[toba de carte un copil cuminete stiutot]si ceea ce este[lenes,nestiutor].

Acorda o nota acestui referat

1 (47 | 57%)
2 (8 | 10%)
3 (5 | 6%)
4 (22 | 27%)